Anthony Kumpen en Stienes Longin nieuwe Nascar-kampioenen

10.10.2016

Anthony Kumpen (Elite 1) en Stienes Longin (Elite 2) wisten zich tijdens een bewogen seizoensfinale van de Nascar Whelen Euro Series op Circuit Zolder tot de nieuwe kampioenen te kronen. Om het feest helemaal compleet te maken ging ook de teamstitel naar PK Carsport. 

De vreugde was groot bij PK Carsport, na afloop van een alweer zeer geslaagde editie van het American Festival Circuit Zolder Nascar finals. Met titels voor Anthony Kumpen en Stienes Longin, én de teamstitel, kon dat ook moeilijk anders. Maar het werd geen eenvoudig slotweekend voor PK Carsport.

In de eerste Elite 1-race deed Anthony Kumpen wat hij voor het weekend had beloofd: zijn voorsprong in het kampioenschap nog wat verstevigen. Toen titelconcurrenten Gabillon en Day elkaar het leven moeilijk maakten, glipte Kumpen in de #24 Chevrolet SS naar de leiding, om die niet meer af te geven. Kumpen scoorde zo zijn vijfde overwinning van het seizoen. 

“Ik wist dat Day en Gabillon elkaar het leven moeilijk zouden maken”, stelde de Hasselaar achteraf. “Ze moesten wel, wilden ze nog een kans op de titel behouden. Daar heb ik handig gebruik van gemaakt, maar eens ik aan de leiding lag, was het toch niet zo eenvoudig. Dit was misschien wel de lastigste race van het seizoen.”

En dan moest de beslissende wedstrijd op zondag nog komen. Kumpen, tweede op de grid, werd bij de start naar buiten geduwd en aangetikt. Hij kon pas als zesde de eerste bochten door. Vitueel voldoende om de titel te pakken, maar de buit was nog niet binnen. Andere rijders bleken immers nogal onstuimig te werk te gaan en Kumpen werd nog eens geramd. Schakelen werd moeilijk op #24, maar eens Kumpen teammaat Bert Longin achter zich had, keerde de rust weer. Een zevende plaats aan de finish was voldoende om een tweede Europese Nascar-titel binnen te halen.

“Ik dacht dat ik het ging besterven”, stelde een vooral opgeluchte Kumpen achteraf. “Het scheelde niet veel of we haalden het einde niet. Het moet nog een beetje bezinken, maar een tweede Nascar-titel veroveren betekent heel veel voor mij. Het team heeft het hele jaar ontzettend hard gewerkt en dit is het resultaat. Dat ik de kampioenschapstrofee mag ontvangen uit de handen van Jeff Gordon is een mooie bonus.”

In Elite 2 was het scenario voor Stienes Longin vergelijkbaar, maar niet helemaal. Longin kreeg zijn lastigste moment immers al op zaterdag te verwerken, toen zijn wagen wegens elektrische problemen niet van de grid geraakte. Voor het eerst dit seizoen finishte Longin jr. niet in de top-5, maar hij slaagde er wel nog in om de snelste raceronde neer te zetten, wat hem meteen de pole voor de slotrace opleverde. Een belangrijke slotrace, want door zijn overwinning op zaterdag was PK Carsport-teammaat Gabriele Gardel tot op amper 26 punten genaderd. Alles was dus nog mogelijk.
blfanclub