Een raceweekend zoals het hoort

24.10.2016

Bij de laatste manche van de European Le Mans Series 2016 wist Bert Longin met de Ligier JS LMP3 van het Zwitserse Race Performance beslag te leggen op de zevende plaats in LMP3. Een meer dan degelijke prestatie, gezien het hoge niveau van het deelnemersveld in het Portugese Estoril, en een positieve noot om het seizoen af te sluiten.

“Met voorsprong het beste weekend van het jaar”, stelde Bert Longin onomwonden na afloop van de 4-uursrace op het technisch moeilijke Estoril. De Leuvenaar had net de laatste stint van de race afgewerkt, een laatste stint die hij besloot met een inhaalmanoeuvre in de beruchte laatste bocht, waardoor #8 Ligier in extremis nog een plaatsje won.

“Dat was plezant, ja”, stelde een grijnzende Longin. “Ik zag het gaatje, voelde dat de ander aarzelde en ik door er in. Gelukt! Zevende (op twintig wagens in LMP3, red.) is niet slecht, maar eigenlijk hadden we nog een paar plaatsen hoger kunnen finishen. Niet alleen vielen er dit keer zo goed als geen opgaves te noteren, maar jammer genoeg kreeg ik ook een stop&go aan de broek, omdat ik net iets te vroeg uit de pitstraat kwam.”

“Maar goed, qua organisatie binnen het team was het nooit beter dan dit weekend”, vervolgt Longin. “Niki Leutwiler, onze nieuwe Bronze-rijder is een rustige kerel, die weet hoe hij een race moet opbouwen. Ook de andere leden van het team presteerden allemaal op hoog niveau. Van bij de vrije trainingen, over de kwalificaties, tot in de race, alles klopte. Dit was eindelijk een raceweekend zoals het hoort te zijn.”

In de LMP3-eindstand finishte de #8 Ligier van Race Performance uiteindelijk net buiten de top-10. “Dit is een heel hoogstaand kampioenschap”, besluit Longin. “En ik ben blij dat ik nog eens op zo een niveau heb kunnen racen. Ik had in de loop van het jaar graag iets meer meeval gehad, maar het slotweekend maakt toch iets goed.”

Foto's: ELMS Estoril 2016
blfanclub